Waarom is Schokland Wereld Erfgoed?
Wereld Erfgoed Schokland is een unieke combinatie van cultuurhistorie en natuur. Je vindt er sporen van menselijke bewoning tot meer dan 10.000 jaar terug. Het is een plek tussen land en water, middenin de Noordoostpolder, die rijk is aan archeologische bodemschatten.
Geen wonder dat UNESCO in 1995 besloot om Schokland en omgeving de status van werelderfgoed te geven. Het Werelderfgoed Schokland vormt het bewijs dat vanaf de prehistorie tot aan de drooglegging van de Noordoostpolder mensen op Schokland hebben gewoond.
Schokland: Unesco Wereld Erfgoed
Het schiereiland Schokland werd in de 15e eeuw een eiland. Door de dreigende overstroming van de zee moesten de bewoners het eiland regelmatig verlaten, en het moest definitief worden geƫvacueerd in 1859. Vanwege de inpoldering van de Zuiderzee (IJsselmeer) werd het vanaf 1940 weer een deel van het land dat herwonnen werd op de zee. Op Schokland vindt men sporen van menselijke bewoning die teruggaan tot de prehistorie. Het symboliseert de heldhaftige, eeuwenoude strijd van Nederland tegen het opdringende water. Schokland is met zijn omgeving een uitstekend voorbeeld van de prehistorische en historische bewoning van een typisch waterrijk natuurgebied.